Voting

Wednesday, July 27, 2011

Ahlan wa Sahlah Ya Ramadhan Karim...

Niat Puasa Ramadhan,Doa Berbuka Puasa dan Doa selepas berbuka Puasa....
pasni dah takde makne lah nak bagi alasan tak tahu niat puasa n tak tahu baca doa yg sewaktu dengan nya... alasan tinggal alasan jerk.. jgn gunakan akal tu hanya nak cari camne nak buat alasan... cuba gunakan akal tu utk cari camne nak jadi produktif dan transform diri sepaya sentiasa menjadi insan yang cemerlang dan berguna didunia dan diakhirat.. insyaAllah.. ni pun utk peringatan diri aku sendiri.. kan tugas kita sebagai khalifah Allah di muka bumi ini kena sentiasa n saling ingat mengingati diantara satu sama lain... jadi tak rugi utk berbuat demikian....

k lah.. ape2 pun selamat menjalani ibadat puasa dan semoga dipermudahkan amalan kita pada bulan ramadhan tahun ini.. amin..

kat sini aku sertakan sekali niat puasa :

ni utk lafaz niat sebulan puasa :

niatsebulanpuasa
ertinya :Sahaja aku berpuasa keseluruhan bulan Ramadhan kerana Allah Ta”ala


dan yang ini pula utk lafaz niat harian


niatharianpuasa
ertinya :Sahaja aku berpuasa esok hari menunaikan Fardhu Ramadhan tahun ini kerana Allah Ta’ala
bila nak berbuka puasa plak... jgn la sampai tak sempat nak baca doa yer... ha. ni dia doa utk berbuka puasa :


doaberbuka


ertinya :Ya Allah bagi Engkau aku berpuasa dan dengan Engkau beriman aku dengan rezeki Engkau aku berbuka dengan rahmat Engkau wahai yang Maha Pengasih dan Penyayang.


dan selepas berbuka puasa plak.. jgn tak reti2 nak ucap syukur sbb dah kenyang dan dah berjaya utk berpuasa pd hari tu... lepas tu.. jgn lupe utk solat maghrib dan isyak dan.... solat terawih yer...


doasesudahberbuka


ertinya :Ya Allah! Kerana Engkau aku berbuka puasa dan kepada Engkau aku beriman dan atas rezeki dari Engkau aku berbuka puasa telah hilang dahaga sudah menjadi basah segala urat. Ya Allah! Aku minta diampuni dosaku dengan rahmat Engkau yang meliputi segala sesuatu.


selamat beramal semua~!!! No comments:

Post a Comment